Сјећате ли се Зорана Рајовића? Син је чувеног фудбалера, у каријери је наступао за неколико бх. премијерлигаша и прволигаша. Бриљирао је у дресу Зрињског, у шампионској сезони када је био први стријелац БиХ.

Рајовић већ неколико година живи с породицом у Канади. У интервјуу за Спортске.ба говорио је о својој каријери, плановима, те потенцијално новој фудбалској звијезди.

ЗОРАНЕ, ЧИМЕ СЕ БАВИТЕ У КАНАДИ?

– Мој први посао, послије професионалне каријере, је посао фудбалског агента. Тиме се бавим пуних 7 година. Исто тако овдје у Канади сам тренер једне екипе. Једна занимиљивост, у своје вријеме овдје је тренер био и велики Драгослав Шекуларац.

КАКАВ ЈЕ КВАЛИТЕТ ФУДБАЛА У КАНАДИ?

-Фудбал у Канади је у развоју и иде у сјајном смјеру, јер се Свјетско првенство 2026. године одржава у Канади, Америци и Меxицу. Од прошле године имају своју 1 лигу, гдје се такмичи 8 тимова, и сигурно ће бити на 16. или 18. клубова, како се буде ближило Свјетско првенство. Наравно, имају и 3 тима која се такмиче у МЛС лиги: То су ФЦ Торонто, ФЦ Монтреал, Ванкувер. Мој тим се такмичи у ЦСЛ Лиги. Када сам 2012. био као играч “Бијелих орлова” тада је била професионална лига и доста јача. Сада је на нивоу наше 3. лиге.

С КОЈОМ ЗЕМЉОМ ИЗ РЕГИОНА БИ УПОРЕДИЛИ КАНАДСКИ ФУДБАЛ?

– Канадску Прву лигу би упоредио са словенском лигом у овом тренутку. У Канади има много играча са наших простора, али тренутно у 1. лиги нема толико пуно, али сигурно ће се то промјенити кад се прошири лига и наши играчи ће бити атрактивни за канадско тржиште.

Нашао будућу звијезду

КАКО СУ ПЛАЋЕНИ КАНАДСКИ ИГРАЧИ?

– Плате се крећу од 5-10 хиљада долара. Зависи од клуба до клуба. Репрезентација Канаде је јако добра. Милан Борјан је капитен тима. Имају велике шансе да се изборе за Катар 2022.

Селектор Канаде је водио женску екипу, која је била међу 3 најбоље репрезентације на свијету. Овдје је јако популаран женски фудбал. Мислим да су међу водећима у свијету.

КАКВИ СУ ВАШИ ПЛАНОВИ?

– Моји планови су везани за посао агента. Мој насвјетлији примјер је Стефан Митровић, тренутно играч ФК Раднички Ниш. Млади је репрезентативац селекције Србије У 21. У свом дебију је дао гол Украјини, а тек му је 19 година. Заједно са мојим ментором и партнером Рашом Бебићем, чувеним менаџером, сам га прије 2 године из Канаде одвео у нишки Раднички. Вјерујте ми, морам понекад да угасим, телефон колико има позива из читаве Европе. Пред њим је сјајна каријера и биће топ свјетски играч. Има таленат, карактер и вољу за радом и тренингом. Признат ћете, без тога, у било којем послу нема успјеха!

Уједно планирам да заједно са једним великим играчем Адриан Цан, који је овдје велико име, оснујемо клуб који ће играти прву лигу Канаде. Жеља ми је да наши играчи долазе овдје да играју.

Немања Билбија руши рекорде у Зрињском

– Шта рећи о Немањи. Један фантастичан нападач. Бројке све говоре о њему. Остало му је још да обори мој рекорд по броју датих голова.

Вјерујем да ће успјети и сву срећу му желим. Исто као и ХШК Зрињском, који ми је остао у најљепшој успомени. Зрињски је постао најбољи клуб у Босни. То казују освојени трофеји. Ове сезоне играју чаробно на крилима Немање и сјајног тренера Јакировића. Главни су кандидати да освоје титулу. Моја генерација је освојила прву титулу 2005. година на стоту годишњицу клуба. Какви су тад играчи били у клубу, то је било невјероватно. Од голмана Митровића, до Иве Џидића, Велимира Видића, Семјона Милошевића, па Зајко Зеба чаробњак са лоптом, па Мислав Кароглан, Матас, Папић, Муслимовиц, Рикардо Wалтер де Коста… Да се не наљути неко ако сам га изоставио. Наравно, тренер легендарни Фрањо Џидић. Незаборавна сезона која остаје у хисторији.

На Сокоцу упознао Наташу

ИГРАЛИ СТЕ И У ГЛАСИНЦУ?

– Гласинац је био моја прекретница фудбалска и животна. Захвалан сам Гласинцу, вратио ме у фудбалски у живот послије тешке повреде кољена, која ме одвојила од терена скоро годину дана. На Сокоцу сам упознао садашњу жену Наташу, с којом имам двоје златне дјеце! Чудни су путеви господњи…

И ВАШ ОТАЦ ЈЕ БИО ЧУВЕНИ ИГРАЧ?

– Мој отац Милорад је био сјајан играч. Играо је за винковачки Динамо. У тандему с његовим кумом, феноменалним Сулејманом Халиловићем. Играли су чаробан фудбал у у првој југословенској лиги. Захвалан сам свом оцу што ми је усадио од малих ногу љубав према лопти и фудбалу. Ја исто ту љубав преносим свом сину.

КАДА СТЕ У БИХ, СРБИЈИ?

– Долазим за Нови Сад почетком децембра ове године, тако да ћу посјетити и Босну и Хрватску. Јако се радујем доласку – поручио је Рајовић у разговору за портал Спортске.ба.