Нешо Боровчанин

Рођен је у Сокоцу, 30. марта 1952. године. У родном мјесту завршава основну школу и гимназију. Припадао је генерацији врсних соколачких ђака који су постали угледни интелектуалци и стручњаци у разним областима стваралаштва. По завршетку гимназије одлази на студије економије у Сарајево. Економски факултет завршио је 1975. и одмах добија посао у Општини Соколац, у Одсјеку за привреду, и ту ради три године.

Међу најталентованијим фудбалерима Гласинца. И када је требало озбиљније да се посвети фудбалу, морао је да се одлучи: школа или спорт. Одабрао је школу, јер је то био сигурнији пут за егзистенцију, а и родитељи су више вољели да се њихов син посвети науци. Тако је Нешо као играч остао далеко од оног што је могао постићи. Међутим, он ће се по завршетку студија посветити фудбалу, у његовим управљачким структурама у клубу, а касније ће постати професионалац у Фудбалском савезу Босне и Херцеговине, гдје је радио као директор Сектора за економске односе.

Претходно је шест година радио у Служби друштвеног књиговодства, Филијала Соколац. Из СДК-а прелази у УНИС Соколац гдје такође ради шест година. Од 1990. до 1992. године ради у „Тргопромету” Соколац. По завршетку грађанског рата радио је у СДК и Развојној банци, да би 2011. прешао на рад у Фудбалски савез Босне и Херцеговине, на мјесто директора Сектора за економске односе. У то вријеме репрезентација БиХ ће постићи велике успјехе, прво у квалификацијама за Европско првенство (елеминисана је у „баражу” од Португала) и у квалификацијама за Свјетско првенство гдје је била прва у групи и директно се пласирала на Свјетско првенство у Бразил, 2014. године (репрезентацију је водио селектор Сафет Сушић).

Нешо Боровчанин био је секретар ФК Гласинац од 1977. до 1981. године. У том периоду у Гласинцу је стасао врстан голман Милош Ђурковић који је отишао у ФК Сарајево и с којим ће 1985. постати првак Југославије. Пред грађански рат у БиХ, Боровчанин је био предсједник Гласинца, као и у преиоду од 2011.године до данас. Овај врстан економиста и фудбалски радник магистрирао је (2000.године) на Економском факултету у Источном Сарајеву. Ментор му је био истакнути економиста проф. др Јован Родић.